Semifinal Miss Cheong Sam SABAH 2008

January 31, 2008
Alkisah semalam kira2 jam 9, tengah sedap2 makan malam, kwn baik saya c Bobbie ajak saya p sana Razz Ma Tazz coz kazen dia bertanding semifinal utk Miss Cheongsam Sabah 2008, apa lagi saya pun pigilah kalau urang bilikan tikit hehehe ma kaseh Mr. Bobbie … walaupun tiket tu bersyarat huahahaha nah sa kongsikan pic2 urang bertanding, herannya ada gak yg teda “rupa” miss pun masuk semifinal, macam2 lah sekarang ni huahaha keputusannya akan di ketahui kemudian di mana finalnya akan diadakan pada 2 Feb 2008 di tempat yang sama, saya yakin kazen Mr. Bobbie masuk final sebab dia salah satu fav saya juga malam tu … syabas ..

p1300120.jpg

p1300150.jpg

p1300155.jpg

p1300125.jpg

p1300123.jpg

NOTA :

Pilihan saya ja yg masuk sini huahaha yg nda lawa ( dr mata saya ) nda payah masuk lah sini, buang masa ja huahahaha


SLOW FADE – Casting Crowns

January 30, 2008

Saya sangat menyukai lagu ni dimana penghujungnya diselitkan nyanyian solo kanak2, ini mengingatkan saya masa kanak-kanak dimana kami di kampung selalu nyanyi lagu ni dlm versi melayu yang berbunyi :

Hati hati gunakan mulut mu
Hati hati gunakan tangan mu
hati hati gunakan kaki mu
Kerna BAPA di Sorga melihat kebawa
Hati hati gunakan ( mulut-tangan-kaki ) mu

Bila saya dengar lagu ni dlm lagu Casting Crowns ( ccm band ) saya terus teringat kembali masa2 tersebut, kalau saja boleh kembali pada masa lampau dan memperbaiki apa yang telah saya lakukan dan lebih berhati hati dengan apa yang telah lakukan dengan MULUT ( tuturkata ) TANGAN ( utk perkara yg baik ) KAKI ( melangkah ke mana ) pasti hidup saya adalah jauh lebih baik dari sekrang, bukannya saya menyesal dgn apa yg berlaku dlm hidup saya tetapi AT LEAST mungkin ada beberapa “hal” dalam hidup saya sekarang yang “tidak” berlaku dan “tidak” saya lalui … namun itulah hidup, penuh dgn dugaan … “hidup” tidak pernah menjanjikan hanya kebahagian, hanya yg manis tetapi lebih dari itu sengsara dan pahitnya juga adalah sebahagian aduannya yang tidak dapat kita elakkan … dengarkan lagu ni dan biarlah ianya menjadi pemangkin semangat kita utk tetap “memperhati”kan apa yg kita lakukan dgn deria deria yang Tuhan telah berikan kepada kita ….

Walau banyak yang cakap hidup ini tidak adil, hidup ini “suck”, saya tetap akan menghargainya sebagai satu anugerah, hidup ini “tidak” pernah “pilih kasih”, hidup ini tidak pernah “suck” .. semua itu berlaku kerna “pilihan” yang KITA TENTU kan sendiri, hasil dari “tindakan” dan “keputusan” yang kita buat, bermakna kitalah yang mencorakkan samaada hidup kita “adil” “suck” dan sebagainya … dlm keadaan apa sekalipun saya mahu belajar utk bersyukur dan bersyukur tidak kira dalam keadaan apa pun, masa kita disisihkan, tdk d pedulikan, saat seorang kawan yg kita anggap “intim” dgn kita “tikam” belakang kita, saat d mana kita putus asa dan putus harapan apalagi saat kita bahagia, gembira dan di perdulikan … SAYA AKAN TETAP PERTAHAN yang kita semua menjalani kehidupan yang SANGAT ADIL .. kita melalui perjalanan yang sama walaupun bezanya pada geografis dan “keadaan” … kita melalui belok yang sama …. tetap akhirnya kita yg menentukan bagaimana cara kita melaluinya …. saya senantiasa ingatkan diri sendiri utk tidak merungut dan mempersalahkan “hidup” pada saat saat sukar … malah lebih menghargainya kerna memberi satu lagi “subjek” baru dalam kehidupan …. HIDUP ITU INDAH …. HIDUP ITU BERHARGA ….. LIFE’s last name is NOT SUCK !!!

DOWNLOAD SLOW FADE DISINI

castingcrowns_desktop2_1280.jpg

Be careful little eyes what you see
It’s the second glance that ties your hands as darkness pulls the strings
Be careful little feet where you go
For it’s the little feet behind you that are sure to follow

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day
It’s a slow fade, it’s a slow fade

Be careful little ears what you hear
When flattery leads to compromise, the end is always near
Be careful little lips what you say
For empty words and promises lead broken hearts astray

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day

The journey from your mind to your hands
Is shorter than you’re thinking
Be careful if you think you stand
You just might be sinking

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day
Daddies never crumble in a day
Families never crumble in a day

PART KANAK2 NYANYI :
Oh be careful little eyes what see
Oh be careful little eyes what you see
For the Father up above is looking down in love
Oh be careful little eyes what you see


LUAHKAN SAJA …

January 30, 2008
Anda Gembira ? Marah ? Geram ? Rindu ? sayang ? Benci ? cemburu ? dan banyak macam perasaan yang selama ni kita tidak selalu luahkan kerna tdk punya saluran utk melepaskannya ? saya mendapat idea utk wujudkan blog ini dimana kita “pembaca”nya menjadi penulis blog ini dan menjadi mods utk perkongsian rasa yang kita luahkan .. selamat berkongsinya semoga blog spt ini dapat memberi manfaat agar kita boleh berinteraksi antara satu sama lain walaupun dalam pelbagai “rasa” yang tidak sama dan berbeza .. WELCOME ke LUAHKAN.WORDPRESS.COM

Klik gambar d bawah utk melayarinya …

banner1.jpg


Pelancaran SDC di Pelabuhan Kontena Sepangar

January 29, 2008
p1280067.jpg

Seawal jam 8 pagi orang ramai sudah berpusu-pusu di perkarangan pelabuhan kontena sepanggar, bangga jugalah bila jadi sebahagian dari penganjur pelancaran SDC ( Sabah Development Corridor ) di Sabah. Punya ramai manusia yang di anggarkan melebihi 10,000 orang, jadi saya mengambil tempat paling selesa utk menjadi ‘wartawan” seketika, bersama2 gan wartawan dari pelbagai media cetak dan elektronik, dan paling tidak dilupakan adalah masa bersalam gan Pak Lah kita dan Dtk Hishamuddin sempat pukul perut saya lagi adehhhh … dan Linda pun ada bah … siap perkenalkan diri lagi tu heheh “saya gidong” huahahahaha matilah semua sa antam mcm lah “real” wartawan … bah pasal SDC tu nantilah saya cerita panjang lebar, ni saya mau kongsikan dulu sebahagian gambar yg sempat saya ambil….

p1280078.jpg

p1280081.jpg

p1280086.jpg

p1290108.jpg

p1290106.jpg


ULASAN PENUH utk JUARA LAGU edisi 22

January 28, 2008

Juara lagu tahun ni dimulakan hmmmm apa ya ? hmmmm apa lagi kalau bukan deretan tarian yang bertema “magik musik” yang diselitkan dengan nyanyian Dayang Nurfaizah dgn lagu “senang tari” dan “asmaradana” nya … makin funi lah tv3 ni main magik magik lah pula sudah huahaha tp tidak jelas apa kaitannya dgn juara lagu tahun ni sebab saya rasa tahun kalau dibandingkan dgn tahun2 sebelumnya adalah tahun dimana calon2 lagunya “kureng” sedikit …

Pengacaranya pula ….. “buruk” terutama part dj botak tu … buat lawak tak jadi ! buat serius membosankan ! buat2 bodoh pun tak jadi ! nasib baek ada Fara dan Cheryl yg banyak menyelamatkan keadaan “genting” .. c Ally plak tak macam selalu, mcm tdk ada latihan dan selalu tersasul dan siap kena BOOO sebab tersasul cakap persaingan “senget” instead of “sengit” … k lah sa ulas lagu2 yang bertanding … layannnn

FARHANA – Jinbara

Lagu ni patutnya dah out masa semifinal tapi diserap kembali konon2nya masa semifinal persembahannya mantap ( tapi ni kan judge “lagu” ntahlah ) .. tapi serius saya langsung tak suka keseluruhan persembahan Jinbara ni .. dari lagu sampai pada props dan persembahan semuanya tak best langsung, ni bukan zaman rock kapak, kalau ni “zaman” tu boleh lah tp sekarang zaman “moden” bagi industri musik … kalau takat main musik sambil kangkang2 kaki nak buat “rock” tapi lagu taraf desa hmmmmm korang faham2 ja lah.

SAMUDERA – Nora

Dalam kategori ni, lagu ni memang layak memandangkan dua lagi lagu dlm kategori yang sama tdk menepati “piawaian” etnik kreatif huahaha, walaupun Nora tak cukup nafas pada part tinggi dimana kelihatan terlalu “bersusah payah” utk nada tingginya tetapi lagu ni tetapi fav utk menang kategori ni .. SAJA !! katogeri ja lah , jangan harap nak menang KESELURUHAN ….

HARAPAN – Fazli Zainal

Saya rasa persembahan masa Semifinal lebih baik dari persembahan final… masa semifinal lebih relax dan lebih spontan, ni masa final plak yang menyanyi macam ikut skrip, dan nampak terlalu “susah” utk mejayakan skrip pergerakan yang ada .. lagu ni sebenarnya lagu yang bagus tetapi bagi saya fazli zainal menjadikan lagu ni sebuah lagu yang “rumit”, terlalu banyak uhhh ohhh yeahh uhhh ohhh yeahhh dan yeahhhhhhh memanjang … terlalu berlebihan …… memang “tiada harapan” …

DESTINASI CINTA – Dtk Siti

Serius persembahan Siti kali ni memang ada kelas .. ikut tarian sekali walaupun pakai penutup kepala yg hanya sesuai digunakan masa nyanyi lagu “Umbrella” rhiana yg main2 hujan tu huahahahaha tetapi salut lah ngan Dtk kali ni , korang ingat senang ke nyanyi sambil menari mcm tu ( senang ja tu kalau ada latihan hahah ) … saya meramalkan dia menang persembahan terbaik walaupun saya mahu Mawi menang ( sori bias sket sebab Mawi botak , aku pun botak )

MAHAKARYA CINTA – Fiq

Sebuah lagu yang menarik, jarang “malaysia” cipta lagu dgn susunan musik sebegini, tetapi sayangnya bukan “superman” yg membawakan lagu ni sebab saya rasa cara Faizal lebih “hidup” utk lagu ni dari cara Fiq membawakannya … saya mahukan lagu ni menang utk kategori balada sebenarnya ..

KASIHNYA BALKIS – Aisah

Satu ja komen saya … SALAH TEMPAT, SALAH KATEGORI dan SALAH PROPS …. saya heran mcm mana dua budak tu leh tido sambil ada orang terjerit terlolong depan depan .. haiksss aku tak tau .. aku tak tauuuuuuuuuu

SEMBUNYI – Misha – Andy

Macam mana lah nak menang kalau nyanyi ala ala kadar, c misha ok lagi, part c andy aduhai … mcm tak makan sehari .. lemahhhh … mcm nak ckp kat misha “nanyi jer lah yer, dah masuk final, memang tak menang pun” har har har … skip skip skip

JANJIKU – Sofaz

Lagu yang baik tapi part nyanyi secara “LIVE” Sofaz GAGAL !!!! suara tenggelam tak macam dlm cd .. lemah sgt utk sebuah kumpulan rock alternative dgn persembahan seperti itu …. haizzzzzzzzz

IZINKU PERGI – Shari ( Kaer )

Funi funi , main sihir2 plak lagi … adehhhh shari ???? opppssss BOB jauhhhhh lebih baik dari segi vokal … Kaer beruntung dpt lagu sebaik ni … memang bersaing rapat gan lagu Mahakarya cinta utk kategori Balada .. syabass

ANGAN DAN SEDAR – Mawi

Ok ok kosontret favourite saya mau nyanyi yehaaaa HIDUP BOTAK !! HIDUP BOTAK !! saya dah agak Mawi tetap pertahankan gelaran persembahan terbaik, walaupun dia main tabur2 bunga ala2 org kawen tp tetap selamba dan menarik menarik menarik … yehaa menang lagi ….

CERITERA CINTA – Jaclyn n Lah

Asal Jac ja buka mulut korang lantaklah bagi lagu apa pun tetap meletopsss tapi rasanya Lah kureng sket … hanya Jac yg layk utk vokal terbaik BUKAN Lah … lagu ni memang susah nak menang bila dibandingkan dgn kekuatan lagu lain dlm kategori yang sama … tetapi syukur JAC tetap membuktikan dia tetap terbaik dari segi VOKAL …

ITU KAMU – Estranged

FAV SAYA untuk menang tahun ni .. saya sgt yakin dgn lagu ni, sebuah lagu indie alternative yang “segar” dari segi melodi dan liriknya yang selamba itu kamu itu kamu itu kamu yeahhhh aramai tie kabooo …. kalau pun rich bkn sabahan saya tetap mahukan lagu ni menang ( bkn sebab juga saya ni “fanatik” alternative 😛 ) … dgn menyusun kembali lagu ni dan memasukkan part akaustik memang berbaloi .. tanpa props badut , layang2 ke, main tabur2 bunga ke , main kipas2 , pantun2 ke, persembahan estranged tetap melatopppss bah .. syabsssss

DIRGAHAYU – Ramlah Ram

TERUKKKKKKKKK langsung tak sesuai dgn lagu ni yg perlu “kelembutan” utk menjayakan nya .. Ramlah Ram ????? alamak … pecah gegendang geng …. dah lah macam nak tak nak buka mulut ja … picth pun tik tok tik tok … mana mana ja lah … dan tetap megekalkan persembahan “kampungan” dan “makcik makcik” … zuppppppp

KASIH TERCIPTA – Bob

Salute bob part vokalnya yang saya rasa bersaing hebat gan vokal Jac ( – Lah ) … memang bob berjaya walaupun lupa lirik dan jga part pengacara “masuk” b4 lagu habis .. bob tetap membawakannya dgn lenggok sendiri dan menjadikan lagu ini mcm lagu sendiri .. syabas.


ITU KAMU – estranged – LAGU TERBAIK 2007 Juara Lagu

January 28, 2008
Semalam berlangsungnya satu lagi edisi Juara Lagu dan ramalan saya “kena” dengan pilihan juri di mana Jaclyn dan Lah menang VOKAL TERBAIK, Mawi menang PERSEMBAHAN TERBAIK ( hidup botak yesssss ) – saya memang harap Mawi menang bahagian ni sebab sa undi dia huahahaha , Nora menang kategori ETNIK KREATIF, Kaer ( Shari ) menang kategori BALADA dan paling membanggakan adalah kemenangan estranged utk kategori POP ROCK dan seterusnya merangkul gelaran JUARA LAGU sebagai lagu terbaik sepanjang tahun 2007, yang lebih magicnya lagu ITU KAMU adalah lagu “tunggal” dalam album Estranged yang menampilkan lagu2 dlm bahasa english. Syabas buat Rich yang dulunya teruk dikritik semasa dlm AF.. nah baru padan muka pengkritik2 tu di mana pasti kita masih ingat salah satu pengkritik mengatakan “kau ( rich ) memalukan sabah” TETAPI semalam dia ( Rich ) membanggakan sabah … selamat berjuang buat Estranged dan harap2 album penuh dlm bahasa melayu akan kuar tidak lama lagi. ITU KAMU sebuah lagu alternative yang diadun dengan melodi dan lirik yang sangat baik … ARAMAI TIE !!!!!!!!!
estranged.jpg
DOWNLOAD ITU KAMU DISINI

Segala yang ku pasti akan aku capai tuk mengambil hati mu
Melepasi angkasa cinta ku
Sesudah aku melafazkan kesemua yang diperlu
Ianya seperti suluhan yang terang

Segala yang kau ragui akan ku padam habis dari hati mu
Mengingkari dalaman akal mu
Takkan puasku, mengiringi semua tawa dan tangisanmu,
Anggun *wajahmu*, pelita yg terang

Hatiku mahumu
Rupamu
Masih masih masih masih…

(Chorus)
Kau terindah
Masih ada
Yang tercantik
Itu Kamu (2x)

Tiada mengapa taupun sampai bila kerna cinta enggan kenal mengalah
Memanah masuk hatiku yang reti
Setelah kau nampak tetap ku masih menunjukkan erti hidupku
Yang mahu bersama kau buat selamanya…

Hatiku mahumu
Rupamu
Masih masih masih masih…

Repeat Chorus

Itu kamu (8x)

Kau terindah
Masih ada
Yang tercantik…..
Owh~!!

Repeat Chorus (3x)

Itu Kamu (8x)


IF I WAS THE RIVER – Ayla Brown

January 25, 2008

Sudah lama saya menunggu perkembangan terbaru dari bekas top 16 AI ni, masa AI dulu dia adalah fav saya sebab tone soranya best d telinga saya, tapi sayangnya dia tersingkir gara2 dikatakan terlalu kaya utk ikut American Idol … dia juga merupakan pemain kebangsaan US utk basketball wanita … memang tinggi bah dia hehe … dan yes album dia sudah keluar dgn singlenya yang bertajuk IF I WAS THE RIVER .. dengarkan lah sendiri.

 ayla_brown.jpg

DOWNLOAD IF I WAS THE RIVER DI SINI

If I was the sun, I would shine my light
to light your world
If I was the rain, I would wash your tears away
I’d keep your world right
Be your light in the night
If I was the sky
I would rain down love into your life

If.. if I was a river you would be my ocean
Every stream would lead me to your arms
And if… if I was a river I’ll flow to you forever
Love would run forever in this heart of mine
If I…if I was a river

If I was the wind I would carry you above the clouds
And if I was the earth I would be your solid ground
If I could I’ll be all you ever would need
I would be your world
you’re the only one there is for me

If.. if I was a river you would be my ocean
Every stream would lead me to your arms
And if… if I was a river I’ll flow to you forever
Love would run forever in this heart of mine
If I…if I was a river

I’ll run into your arms into your arms
Oh yeah… I’ll run to you baby, Oh yeah

If.. if I was a river you would be my ocean
Every stream would lead me to your arms
And if… if I was a river I’ll flow to you forever
Love would run forever in this heart of mine
If.. if I was a river you would be my ocean
Every stream would lead me to your arms
And if… if I was a river I’ll flow to you forever
Love would run forever in this heart of mine
If I..if I was a river….. (til fade)