Masa utk memperbaiki PENGHARGAAN terhadap kehidupan ..

projek-gidong1-blog.jpg

Sedar tak sedar masa berlalu begitu pantas … “kelmarin” adalah januari dan “besoknya” sudah mahu melangkah ke disember 2007 dan “lusanya” sudah tahun 2008 … sebelum pun masuk ke tahun 08 ada baiknya saya mengambil keputusan utk “memperhalusi” dan memperbaiki cara hidup yang saya ada sehingga sekarang … dimana sampai saatnya saya harus mengambil sisi positif melebihi sisi negetif perkara yang “sebelum”, “akan” dan “selepas” saya lakukan …. Menjadi diri sendiri dalam keadaan positif daripada menjadi “seseorang” dalam keadaan yang negetif ( atas pengaruh apa sekalipun ) .. saya harus memperbaiki hal ini .. dengan cara apa sekalipun sehingga ianya mungkin menyakitkan diri sendiri dan temen2 rapat saya .. saya TEKAD utk berubah demi kebaikan diri dan org lain … bukan bermakna saya melakukannya secara terpaksa tetapi saya punya kemahuan untuk berubah menjadi seseorang yang lebih positif dan lebih memikirkan “kesudahan” sesuatu perkara sebelum mengambil keputusan untuk melakukannya … dan biarlah hal ini menjadi komitmen ( sama halnya hubungan kita dgn Tuhan ) dalam hidup saya, bukannya satu beban …  

Sepanjang tahun ini saya sudah mencuba segala sesuatu yang “mungkin” akan memberikan rasa kelegaan, rasa disayangi, rasa disakiti, rasa bebas dan segala rasa yang mungkin saya inginkan TETAPI akhirnya saya sedar semuanya hanya bersifat “sementara” …. Dan paling mengerikan dalam hal ini adalah adanya rasa “kekosongan” yang kuat dlm menjalani hidup yang berputar sekitar yang saya lakunya ( yg saya anggap terbaik utk saya , sebenarnya TIDAK ) … Mungkin sudah sampai masanya saya lebih memikirkan utk diri sendiri biarpun nanti itu mendatangkan imej “dingin” “sombong” dan negetif dari mata orang lain ( dlm keadaan tertentu, opkos dlm kehidupan harian ditempat kerja, dan pergaulan biasa dijalani dlm keadaan yang sama hehe itu TIDAK mungkin berubah huahaha ) TETAPI negetif dari hal tersebut seribu kali banyak positifnya dari saya meneruskan “negetif” dari hal2 yang menghampakan …. Tak Der Makne nyer ß slank smanjung hehe … Saya sudah bosan dengan putaran kehidupan yang dilalui seperti hari2 semalam, now u see now u don’t … kejap ada kejap tak der … kejap ok kejap lagi k.o … saya memang dah bosan dgn cara saya menjalani hidup sebegitu … saya kadang2 terfikir bahawa saya sedang menghancurkan diri sendiri dgn memilih jalan seperti itu dan syukur saya akhirnya tersentak dan sedar sebelum semuanya terlambat utk diperbaiki .. yang UNTUK DIPERBAIKI bukan untuk DIULANGI ….. 

Saya rasa saya sgt bertuah punya kawan2 yang paham masalah dan sedia menjadi pendengar disaat dan ketika KITA TIDAK LAYAK pun utk didengari … saat dan ketika KITA TIDAK PATUT pun untuk ditemani .. saat dan ketika KITA PATUT DIABAIKAN sebab ianya kadang2 melibatkan “hidup” dan “perasaan” mereka ( kwn2 – saya tidak berkawan dengan “robot” ) … tu sebab nilai persahabatan seperti itu harus dihargai dengan cara yang positif bukan dalam keadaan yang negetif yang mana akhirnya kebanyakan hasilnya adalah NEGETIF … ini menjurus kepada akhirnya “pandangan” mereka berubah tentang diri kita, pandangan lebih kearah banyaknya negetif dlm diri kita utk dijadikan sebagai kawan rapat daripada “pandangan” yang seharusnya mengambarkan diri kita iaitu POSITIF ….. hei hei kenapa tetiba ke topic KWN ??? sebab saya tidak menjalani hidup tanpa orang lain yang rapat dgn saya … tidak mungkin kita mahu “bosan” dengan hidup tanpa kawan2 family dan org lain … sebab tuh saya mahu mengubah cara berinteraksi dgn kawan2 sa dgn labih positif ( amen semoga berjaya lah ) agar ianya tdk berakhir dgn istilah “salah ko juga” ( dgn keputusan yg diambil ) … saya hanya perlukan dorongan dan doa dari kwn2 agar boleh semampunya utk memperbaiki setiap kelemahan dlm cara saya menjalani hidup … agar di satu saat nanti ianya dilihat banyak positif dari negetifnya dan mungkin saat itu saya masih bisa menjalani “acuan” hidup yang sama dengan mereka2 tetapi dengan cara yang positif dan lebih bermakna utk PENGHARGAAN terhadap diri sendiri dan “mereka” yang menjadi sahabat dlm idup sa … sekian dan terima kasut …

ARAMAI TIE !!!!!

10 Responses to Masa utk memperbaiki PENGHARGAAN terhadap kehidupan ..

  1. jerry says:

    eeeiiii…sa trus bangga oo ada kawan cam ko..hahahah

  2. mxigorx80 says:

    emm..sa rasa sa salah seorang dari kawan ko la juga ni..sa sukung la niat suci ko ni..butul..kalau buli, sa pun mau juga..tapi..jap, sa stay2 dulu cam sa skg ni kijap ja lagi..

  3. Angeline_777 says:

    Macam bermakna sangat tapi sedey pula saya gidong baca entry baru kau …

  4. xander says:

    hmmm… blum ujung bulan 12 ni… neway, samuga berjaya azam mu itu…

  5. Filma says:

    Hi Gidong…Tergerak pulak bagi komen di sini… : ) apa-apa pun saya tetap sukung ko, kerna saya kenal ko dan saya tahu ko dapat lakukan atas apa yang ko mau…Hehe…Alrite God Bless You, not only today but forever!

  6. Azhar Ahmad says:

    Naaaa… dah bace twice. Clap2 untuk azam Daniel. Hummm, sa di sini doakan agar semuanya tercapai…

  7. Niel gimana kalau temen yang katanya yang mau berubah ke arah yang lebih baik itu pergi (menjauhi teman-temannya), cuma mau nanya doang??

  8. gidong says:

    Utk menjadi lebih baik TIDAK perlu menyendiri … tidak perlu meninggalkan temen2 …. utk menjadi lebih baik HIDUP TIDAK PERLU JADI KAKU … cuma kena bijak memikirkan “kesudahan” “cerita” jika kita memulakan “awal” nya “begitu” or “begini” … tu hanya pandangan saya saja …

  9. min says:

    hi gidd.. syukurlah utk semua pertumbuhan positif kita semua. tanda kita semakin matang baitu tp itulah, selagi ada kehidupan pasti ada cabaran demi cabaran. tp klu kita faham panggilan hidup kita utk menjadi terang dan garam dunia. no problem maituh… “You will know the truth, and the truth will set you free” – John 8:32

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: