Esok 1 DIS 07 – sebulan lagi ke Jan 2008 …

November 30, 2007

Esok sudah 1 Disember 2007, bermakna tinggal sebulan lagi kita berada pada tahun 2007, saya rewind balik ingatan saya sebentar ke 1 Januari 2007, bermula dgn mengharapkan tahun ini menjadi tahun “terbaik” ( semestinya setiap dari kita mengharapkan yg “terbaik” di setiap tahun berbanding tahun2 sebelumnya ) …. dan apa yang berlaku sepanjang 12 bulan tahun ini dlm hidup saya ? tidak banyak …. kerja, pindah tempat kerja ( at least saya dpt beli rumah sendiri dgn alasan pindah tempat kerja sebab saya TIDAK mungkin beli rumah di kawasan sejauh Sepangar TANPA perpindahan pejabat, tdk masuk akal utk beli rumah sejauh itu dari ibukota ) … kehidupan hujung minggu yang boring, apa lagi masa adik saya pergi ke Jepun kerja… nak lawan PS2 pun tiada , benar2 melalui satu putaran hidup pagi pergi kerja mlm nya tv tido … tapi melalui 6 bulan terakhir, saya banyak belajar dari sudut pandang kehidupan orang lain, mempunyai teman yang bole kita duduk bersama, tanpa segan mengatakan ada “bilas” dimata kamu, punya buruk muka ko, dan teman yang bole menerima keterlanjuran bahasa2 yang sadis spt syalll, budu etc … kenapa saya mengatakan semua tu ? kaitannya kadang2 kita tdk sangka apa yg bakal berlaku dl idup kita, siapa yang datang kepada kita ? bole jadi teman “bermotif” atau sekadar ya jenis manusia yang “ya keluar sajalah lagipun saya tdk buat apa2 hari ini” atau jenis manusia “dia sebahagian dari rasa gembira yg saya ada” ……

Dan telah berulang kali dan kali ini pun juga saya kena mengatakannya HARGAI semua itu …. dari pengalaman2 ini SAYA PERCAYA ADA HAL HAL YANG BERADA DILUAR KAWALAN KITA, DIMANA HANYA TUHAN YANG BOLEH MENENTUKANNYA DAN MEMILIHNYA UNTUK KITA ….. selebihnya DIA mahu kita belajar dan terus belajar bahawa hidup adalah utk di hargai … bkn saja diri kita tetapi mereka yang rapat dgn kita TANPA rasa was was dgn kita ketika dia mungkin ke tandas sebentar dan meberi kepercayaan meninggalkan hp or wallet pd kita ( ini hanya cth bagaimana RASA PERCAYA itu penting utk menjadi rapat dgn seseorang, bkn bermakna kita tdk berhati2 tp ada masanya keadaan akan membuktikan level mana kita berada semasa di kalangan mereka2 yg kita rapat, saya sendiri saja tdk mungkin meninggalkan benda2 tersebut pd sesiapa atas alasan sendiri huahahaha hanya cth ) jadi sampai masa ini 1 DIS saya masih bersyukur dan tidak menyesali dgn siapa saya bersahabat seperti yang berlaku sekarang sebab dari pengalaman ini saya belajar apa itu “hukum” kehidupan, apa itu “sains kehidupan”, apa itu “matematik kehidupan. Dan saya mahu terus berlajar hal hal tersebut sehingga saya mengetahui hukum2 kehidupan pada peringkat 60% …. Dengarkan lagu di bawah ini yang bertajuk LOST dari Micheal Buble ( single terbarunya ) … YOU ARE NOT ALONE … YOU’RE NOT LOST … itulah perjalanan hidup saya sepanjang tahun ini, hanya antara saya, kerja dan sahabat…… dan semestinya ada DIA ….

pa270150.jpg

LOST – download micheal buble

I can’t believe it’s over
I watched the whole thing fall
And I never saw the right man was on the wall
If I don’t land
Days were slipping past
That the good things never last
That you were crying

Summer turned to winter
And the snow it turned to rain
And the rain turned into tears upon your face
I hardly recognized the girl you are today
And god I hope it’s not too late
It’s not too late

‘Cause you are not alone
I’m always there with you
And we’ll get lost together
Till the light comes pouring through
‘Cause when you feel like you’re done
And the darkness has won
Babe, you’re not lost
When your worlds crashing down
And you can’t bear to fall
I said, babe, you’re not lost

Life can show no mercy
It can tear your soul apart
It can make you feel like you’ve gone crazy
But you’re not
Things have seem to changed
There’s one thing that’s still the same
In my heart you have remained
And we can fly fly fly away

‘Cause you are not alone
And I am there with you
And we’ll get lost together
Till the light comes pouring through
‘Cause when you feel like you’re done
And the darkness has won
Babe, you’re not lost
When the worlds crashing down
And you can not bear to crawl

Advertisements

The Golden Compass – kejayaan atau kegagalan

November 29, 2007

Setelah kejayaan dua filem bersiri yang paling berjaya setakat ini iaitu THE LORD OF THE RINGS

lords.jpg

dan juga siri NARNIA ( sambungannya akan ditayangkan awal 2008 yes yes yes )

narnia1.jpg

kini muncul lagi satu siri dlm konsep yang sama juga di adaptasikan dari novel terkenal bertajuk THE GOLDEN COMPASS

compass.jpg
.. saya harap level dari filem ini akan mencapai tahap dua filem yg saya sebutkan diatas sebab kebanyakan filem lain yg cuba menggunakan konsep yang sama semuanya gagal menarik perhatian ramai malah ada yg dianggap sebagai sebuah filem GAGAL dan hanya dibuat ibarat melepaskan batuk di tangga… Dari segi kekuatan cerita dan cinemagrafi bahkan pemilihan pelakon juga aspek runut bunyi, hanya LOTR dan NARNIA sahaja yang memiliki karisma dan kualiti tersendiri bahkan imej yang “jujur” untuk berada ditahap yang tidak mampu dicapai oleh filem lain yang cuba menggunakan konsep sama … LOTR tidak perlu dijelaskan lagi kekuatannya sebab kita semua tahu kekuatan filem tersebut dari semua aspek, manakala filem NARNIA pula bukanlah bercerita sekadar pasal magic tetapi paling menarik melangkah keluar dari kempompong imej “kosong” utk menjadi sebuah filem yang membawakan message2 yang lebih menjadi simbolik kepada kehidupan kita seharian walaupun ianya diceritakan dlm bentuk khayalan … siapa sangka dlm NARNIA anda boleh menerima msg bahawa “teman” anda yg terbaik adalah teman yg sanggup menyerahkan nyawanya sendiri utk membolehkan anda pergi dgn selamat … NARNIA juga bukan menonjolkan sgt hal2 magic tetapi kekuatan skrip dan penceritaannya sangat berkesan utk tidak diletakkan setanding dengan LOTR …. kita nantikan saja kesinambungan filem NARNIA siri 2 dipawagam nanti yang bertajuk PRINCE CASPIAN

narnia2.jpg

dan siri ketiganya bertajuk THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER dijangka keluar pada tahun 2010… Jadi saya sangat berharap THE GOLDEN COMPASS
akan menjadi filem ke3 dari konsep ini yg akan menjadi sebuah lagi filem lagenda seperti LOTR dan NARNIA…. dan semestinya tdk menjadi spt filem ERAGON ( at least saya masih ingat tajuknya ketika menulis artikel ini hehe ) dan filem lain spt bla bla bla bla hahahaha

 


In the middle – Matt Kearney

November 28, 2007

Seorang lagi penyanyi ccm alternative yang EXTRAORDINARY …. siapa sangka ada lagu2 alternative yang diadunkan dengan RAP ? sebuah album penuh dgn lagu2 sedap dan menarik … sekiranya anda menyukai konsep coldplay, james morrison, james blunt, keane, shawn mullins, dan tiba2 diadunkan dgn bunyi rap eminem .. inlah album yang harus anda miliki … dgn tone suara alternative malah musik2 slow alternative yang segar …. saya memang menyukai keseluruhan konsepnya bahkan kesemua lagu2 dalam album ini … lagu yang saya uploadkan adalah IN THE MIDDLE … slow alternative … saya sgt tertarik dgn part akhirnya yg hanya diringi bunyi piano sambil mengalunkan bait2 berikut :

“And I’m gonna be alright, I’m gonna be alright
With you by my side
And I said I’m gonna be alright, I’m gonna be alright
With you through this fight
Through it all”

IN THE MIDDLE – download

mat-kearney.jpg

I meant it all and every part
And every word right from the start
I’ll never let this love fall in the middle
‘Cause you know you broke the hardest part
You know you broke the hardest heart
I’ll never let this love fall in the middle
Through it all

Fifteen years old in a sea of blank faces
Swimming bold against a stream that’s mocking as it races
In these halls, mountain high under a tangerine sky
Crack a smile just to hide the race that’s inside
Eighteen years old bags packed and a pass for the rail
One last look at the past as it drowns in the hail
One in a million, still I keep feeling you keep me from a fall
A world to lose coming back with you tall
Through it all

[chorus]
No parachutes or safety nets here
One foot in the water to face these fears
Coming out strong like I can’t be wrong
I said eh, I won’t fall in the middle

Twenty five here I am with freshman LPs
One life to write one, two years to repeat
Behind a curtain, uncertain if an encore’s in store
Tuck my shoulder like a soldier to knock down the door
Thirty something here I am running with kisses for one girl
These scars upon my sleeve still casting out my pearls
Throw each stone microphone like it’s my last turn
With a kiss to the abyss and watch the ripples return
Through it all

[chorus]

And I’m gonna be alright, I’m gonna be alright
With you by my side
And I said I’m gonna be alright, I’m gonna be alright
With you through this fight
Through it all

[chorus]

I meant it all and every part
And every word right from the start
I’ll never let this love fall in the middle
Through it all


Gambar hari ini huahahaha

November 27, 2007

gidong-blog.jpg


WONG MEW CHOO cipta sejarah Badminton wanita Malaysia

November 25, 2007

Sangat puas hati bila Wong Mew Choo mengalahkan pemain wanita nombor satu dunia dari china Xie Xing Fang dalam satu perlawanan yang sangat menarik .. bahkan Wong Mew Choo juga mengalahkan juara bertahan kejohanan terbuka China iaitu pemain nombor 2 dunia Zhang Ning … Syabas buat Wong Mew Choo kerana memenangi Gelaran Pertamanya dalam arena antarabangsa, yang lebih dramatik adalah mengalahkan pemain tuan rumah dgn sokongan padu dari penyokong pihak lawan. SYABASSSSS

Sayang sekali lepas itu Lee Chong Wei gagal memenangi bahagian lelaki kerana berat sebelah dari pihak penjaga garisan dan juga pengadil pertandingan yang didominasikan oleh pengadil2 dari China …. sangat ketara …. saya tidak buta semasa melihat shuttle keluar tetapi linesman mengatakanya IN …. kalau sekali saja tidak apa, tetapi ianya banyak berulang semasa perlawanan perseorangan lelaki, mungkin China tertekan setelah perseorangan wanitanya kalah …


Errr cuti ???? …….

November 23, 2007

Jalan jalan cari jalan ? huahahaha no komen … saya cuti juga ah … cuti jalan jalan … puas hati ? …. erkkkks tdk tau pa cerita ni tp biarlah ada juga org yg akan faham. Ni keja masa cuti semalam, jalan2 gan kwn tdk tau p mana … yg penting menghabiskan cuti .. Cuti tahunan tidak bole sudah dibawa ke tahun hadapan, jadi cuti utk bulan Nov mesti habis bulan nov .. cuti bulan dis mesti habis bulan dis, kalau tidak lepas macam tu saja .. jadi daripada rugi tak ambil cuti, baik aku cuti2 tanpa sebab yang munasabah huahahaha …. jadi aku g lah merantau ntah kemana gan Matt Parkman huahahaha

matt-blog.jpg

matt2-blog.jpg


Birthday Smith semalam …… ke – 21

November 22, 2007

Semalam adalah birthday Mr Smith utk genap umur 21 taun. Dia baru balik dari Jepang pada hari selesa yang lepas … jadi sempatlah nak rai kan birthday dia yang ke 21 secara ringkas, dan korang nak tau saya jadi “pado” utk jadi pendoa bagi birthdaynya, doa bagi masa2 depan yang bakal di lalui .. erkkks sejak bila plak saya jadi “pado” saya pun nda tau tapi at least saya melakukan sesuatu yang bisa menjadi berkat bagi orang lain, lagi pun sejak jadi sebahagian keluarga saya ( adik angkat ) .. ianya menjadi sebahagian juga tanggungjawab sebagai ahli keluarga utk sama2 mendoakan bahkan memberi dorongan dalam apa juga yg bakal kita hadapi … secara ringkasnya kazen sa ( mr jock ) jadi pemain gitar, saya nyanyi lagu hepi birthday, manakala mr smith hanya jadi pemerhati … yg tepatnya saya sgt menahan lapar sebab ternampak banyak ketul ayam KFC di depan mata .. huahahaha so HEPI BIRTHDAY MR SMITH .. ma little bro ….. semoga panjang umo dan berjaya dlm idup … peace … makan kfc lu ……

pb210055j.jpg

pb210042u.jpg

Lepas makan2 ayam … saya ikut kwn p tengo wayang LEBAH … best juga lah … mula2 dah beli tiket MAGIC GOURD tapi bila kwn sa tau tu dlm bahasa cina maka dia sanggup bertekak dgn pihak penjual tiket untuk mengantikannya dengan wayang LEBAH …. lepas tu paginya saya mendapat berita yang sangat mengejutkan .. ENGLAND TIDAK LAYAK KE PIALA EROPAH 2008 selepas kalah kepada pasukan CROTIA 3-2 .. walaupun bermain ditempat sendiri tetapi masih kalah walaupun mereka hanya memerlukan keputusan seri sahaja utk layak ke PIALA EROPAH …. wut der f**k !!!!!! bagus jugalah supaya McClaren tu kena sekali sebab terlalu ego .. malah buang pemain berkaliber spt david beckham … pada muka ko ….